Zoonotik Hastalıklara Dikkat!

Muğla İl Sağlık Müdürlüğü, Kurban Bayramı'nda hayvandan insana geçebilen hastalıkları (zoonotik) önlemek için alınması gereken tedbirler hakkında uyarıda bulundu. 

Zoonotik Hastalıklara Dikkat!

Muğla İl Sağlık Müdürlüğü, Kurban Bayramı'nda hayvandan insana geçebilen hastalıkları (zoonotik) önlemek için alınması gereken tedbirler hakkında uyarıda bulundu. 

İl Sağlık Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada Kurban Bayramı’nda hayvanlarla daha fazla temas edilmesi ve kurban eti tüketilmesinin, bazı zoonotik hastalıklara maruz kalma riskini arttırdığına işaret edilerek şöyle denildi:

“Aynı zamanda çok sayıda hayvanın kısa sürede kesilmesi de çevreye önemli bir yük getirmektedir. Bu sebeple Kurban Bayramında kurbanlık hayvan nakli ve alımından başlayarak etlerin tüketilmesine kadar, sağlık ve hijyen kurallarına azami özen gösterilmesi çevre ve toplum sağlığı açısından çok önemlidir. Ülkemizde bu hususta önem arz eden zoonotik hastalıkların başında; Kist Hidatik, Şarbon, Bruselloz, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi, Tüberküloz, Toksoplazma ve Teniyoz gelmektedir. 

Kurban Bayramında özellikle dikkat edilmesi gereken Kist Hidatik hastalığı; insanların karaciğer, akciğer, dalak, beyin gibi iç organlarında kistler oluşturan bir hastalıktır. Bu hastalık insanda uzun yıllar belirti vermeyebilir. Bu belirtiler kist büyüdükçe yerleştiği organa göre bulantı, kusma, karın ağrısı ve şişliği, solunum sıkıntısı, öksürük, ağızdan kan gelmesi gibi değişik şekillerde olabilir. Hastalığın tedavisi genellikle cerrahidir.

Hastalık insandan insana bulaşmaz. Hastalık insanlara etçil hayvanlar özellikle de köpekler tarafından bulaştırılır. Hasta hayvanların kesilmesi ve pişmemiş kistli sakatatların köpeklere yedirilmesi, hastalığın tekrar köpeklere bulaşmasına neden olmakta, böylece hastalıkta bir döngü meydana gelmektedir. Bu nedenle pişmemiş kistli organların derin çukurlara gömülmesi bu döngünün kırılmasında hayati öneme sahiptir.

Kurban Bayramında kurbanların; belediyelerin belirlediği kurban kesim yerlerinde ya da mezbahalarda kesilmesi, kurbanlık hayvanın kesinlikle Veteriner Hekim kontrolünden geçmiş sağlıklı hayvan olduğuna dikkat edilmesi, kesim işleminin hijyenik yerlerde ve ehil insanlar tarafından yapılması, kesim sonrası hayvanların hastalıklı organlarının ve kan, mide-bağırsak içeriği gibi atıkların gelişigüzel ortalığa atılmaması, kurban kesen, hayvanı yüzerek et taksimi yapan kasap ve yardımcıları ile kurban sahiplerinin etle temas eden uzuvlarında yara olmaması, bu durumda olanların kesim, yüzme ve et taksimi yapmaları zorunlu ise hijyenik eldiven kullanmaları sağlık açısından çok önemlidir.

Sağlığımız için kurban etlerinin iyi muhafaza edilmesi, iyice pişirildikten sonra tüketilmesi, etin içindeki vitamin ve mineral kaybını önlemek amacıyla kızartma yerine haşlama pişirme yönteminin tercih edilmesi, ihtiyaçtan fazla et tüketimi böbrekleri yoracağı için bir insanın günde ortalama 50-100 gram protein ihtiyacı olduğu göz önüne alınarak fazla miktarda et tüketilmemesi, özellikle şişmanlık, yüksek tansiyon, kalp damar, mide hastalığı ve diyabet hastalığı olan kişilerin beslenmelerine dikkat etmeleri önemlidir.”