Yerel Tohum Çalışmalarını Anlattı

Ziraat Mühendisi Taner Mercan, Bodrum’da gerçekleştirilen Sürdürülebilir Yaşam Filmleri Festivali etkinlikleri kapsamında, yerel tohumun önemi üzerine bir sunum yaptı.  

Yerel Tohum Çalışmalarını Anlattı

Ziraat Mühendisi Taner Mercan, Bodrum’da gerçekleştirilen Sürdürülebilir Yaşam Filmleri Festivali etkinlikleri kapsamında, yerel tohumun önemi üzerine bir sunum yaptı.  

Muğla Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi’nde görevli, Yerel Tohum Merkezi Sorumlusu Ziraat Mühendisi Taner Mercan, yerel tohumların önemi ve Yerel Tohum Merkezi’nin çalışmaları üzerine bir sunum yaptı. 

Oasis AVM içerisindeki Nurol Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen etkinlikte Kent Haber’e de konuşan Taner Mercan, yerel tohumun önemi hakkında şunları söyledi:

“Yerel tohum belli bir bölgeye ait, o bölgeye özelleşmiş, o bölgenin tat ve aromasını yakalamış tohumlardır. Bu şekilde yetiştirilen bu tohumlar, o bölgenin tadını ve aromasını kendi içinde saklar. O bölgeye özeldir. O bölgeden başka bir bölgede yetişmiş olan yerel tohum aynı aromayı, aynı tadı yansıtmaz. Yerel tohum o bölgenin genetik mirasını taşır. Aynı zamanda diğer hibrit veya GDO’lu tohumlar gibi sadece verim ve kalite üzerine değil, tat ve aroma üzerine önem taşır. Hibrit tohumlar, GDO’lu tohumlarda genelde tat ve aroma aranmaz, sadece verim ve görünüş ön plana çıkar. O yüzden de herkesin söylediği gibi eski tatları alamıyoruz, şimdi yediğimiz meyvelerde sebzelerde. İşte yerel tohumların en büyük önemi o eski tatları tekrar tatmamıza izin vermesi.” 

Muğla Büyükşehir Belediyesi Yerel Tohum Merkezi’nin yürüttüğü çalışmaları da anlatan Mercan, merkezin 2016 yılında kurulduğunun bilgisini vererek, “Türkiye’de yerel yönetimler bünyesindeki 2’inci yerel tohum merkezi. Ama şu anda hem envanterindeki tohum sayısı, hem de bünyesindeki 3 tane laboratuarla Türkiye’nin en kapsamlı yerel tohum merkezi konumunda. Laboratuar ne işe yarıyor? Biz ürettiğimiz ya da vatandaşlarımızın bize bağışladığı tohumları ilk önce hastalık ve zararlı içermediği yönünden teste tabii tutuyoruz. Sağlam raporu alan tohumlar halkımıza dağıtıma çıkıyor. Yani bir bölgedeki hastalığı diğer bölgeye bulaştırmamak için çaba sarf ediyoruz. Diğer bir laboratuarımızda kriyoprezervasyon laboratuarı. Burada da yerel tohumları -196 derecede yüzlerce yıl saklama konusunda çalışmalar yapıyoruz. Bu laboratuarımızda Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi ile beraber çalışıyoruz. Bir de Muğla bölgesindeki tıbbi bitkiler üzerine çalışıyoruz. Bu laboratuarımız da Tıbbi Bitkiler AR-GE laboratuarımız. Bu kapsamda baktığımızda bünyesinde laboratuar barındıran bir tohum merkezi ve yaptığımız her işi bilimsel temeller üzerine kurarak yapmaya gayret ediyoruz” şeklinde konuştu. 

Oldukça faydalı bilgilerin verildiği sunuma katılan az sayıdaki vatandaş, Taner Mercan’ın anlattıklarını ilgiyle dinledi.