Yaş Yetmiş, İş Bitmemiş...

Muğla Tazelenme Üniversitesi’nin Bodrum Kampüsü, düzenlenen törenle açıldı. 

Yaş Yetmiş, İş Bitmemiş...

Muğla Tazelenme Üniversitesi’nin Bodrum Kampüsü, düzenlenen törenle açıldı. 

3 yıl önce kurulan ve 60 yaş üstü lise mezunlarının katılabildiği Muğla Tazelenme Üniversitesi’nin Bodrum Kampüsü’nün açılış töreni, Bodrum Ticaret Odası Toplantı Salonu’nda yapıldı. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Koordinatörlüğü’nde Bodrum Yaşam Vakfı yürütücülüğünde açılan kampüsün açılış törenine, Bodrum Kaymakamı Bekir Yılmaz ve Belediye Başkanı Ahmet Aras’ın da aralarında olduğu çok sayıda kişi katıldı. 

Toplantı öncesi üniversitede eğitim görmek çok sayıda kişi kayıt yaptırdı. Kayıt yaptıran öğrenciler, haftada 2 gün Salı ve Perşembe günleri Bodrum Ticaret Odası Toplantı Salonu’nda eğitim görecek. 4 yıllık eğitim sonunda ise diplomalarını alacaklar. 

Açılış konuşmasını yapan Bodrum Yaşam Vakfı’ndan Tuğcan Altuğ, “Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Tazelenme Üniversitesi konusunda bir atak yaptı. Muğla’da güzel kampüsler açıldı. Bodrum’da bir arayış içindeydiler, bizimle temasa geçtiler. Biz de seve seve bunu üstlendik. Biz ev sahipliği yapıyoruz. Sizlere faydalı olmaya çalışıyoruz” diye konuştu. 

Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras ise yaptığı konuşmada şu sözlere yer verdi:

“Bugün Bodrum için çok önemli bir gün. Hep ‘Her şeyin başı eğitim’ diyoruz. Ama eğitimin yaşı da olmaz. Muammer Hocam bu projeyi bana ilk anlattığında çok heyecanlanmıştım. Bu projenin içinde bizzat yer alacağımı söylemiştim ama sağ olsun Yaşam Vakfımız bu işi sahiplenerek buralara kadar getirdi. Biz de belediye olarak her türlü desteği vereceğiz. Bizim de tazelenmeye çok ihtiyacımız var. Bodrumumuzun tazelenmeye, tedaviye ihtiyacı var. Biz de şu anda bütün gücümüzü bunun için harcıyoruz. İnşallah yakın zamanda kentimizi tazeleyip daha yaşanabilir, daha huzurlu ve doğaya, çevreye, insana saygılı bir kent haline getireceğiz.”

Bodrum Kaymakamı Bekir Yılmaz da çağımızda insan ömrünün uzadığını belirterek “Yaşlılığın da tarifi değişti. Son tariflere göre orta yaş, 60 ile 80 arası. Yaşam kalitesi arttıkça yaşın bir önemi yok. Önemli olan sağlıklı yaşayabilmek. Bazen 20-30 yaşında olursunuz ama sağlığınız olmayınca hiçbir anlamı yok. Öğrenmenin de yaşı ve zamanı yok. İnsanlar ömür boyu bir şeyler öğrenebilir” diye konuştu. 

Yılmaz’ın konuşması sonrası Muğla Tazeleme Üniversitesi 3. Sınıf öğrencisi Abdulkadir Bozacı, üniversitede dersler öncesinde zihinlerinin açılması için yaptıkları basit hareketleri sınıfta yaptırdı. 

YAŞ 70, İŞ BİTMEMİŞ...

Daha sonra kürsüye gelen Tazelenme Üniversitesi Koordinatörü Prof. Dr. Muammer Tuna ise şu ifadelere yer verdi:

“Bugün Bodrum için önemli bir gün. Biz bu projeyi 3 yıl önce Muğla’da başlattığımızda kendi aramızda, sessiz sedasız başlattık. Bizim de kültürümüzde var olan bir şey var; ‘Yaş 70, iş bitmiş.’ Yani insanlar yaşlı olunca bir kenara çekilir. Çok fazla bir şeylerle uğraşmazlar. Onlara çok fazla fikirleri sorulmaz. Onlardan beklediğimiz karınları tok olmaları, temiz tutmamız. Saygı duyarız, bayramlarda elini öperiz, hallerini hatırlarını sorarız. O kadar. Toplumda böyle yaygın olan bir yaşlılık algısı. Bu üniversitenin ortaya çıkış sebebi bu. Biz ‘Yaş 70 iş bitmiş’ ifadesini kabul etmiyoruz. ‘Yaş 70, iş bitmemiş, yaş 70 iş yeniden başlamış’ diyoruz. Bu bizim temel prensiplerimizden birisi.”

Prof. Dr. Tuna, “Tazelenme Üniversitesi’nin temel ortaya çıkış gerekçesi, ülkemizde hızla artan yaşlı nüfusun sosyal sorunlar verisk unsurları oluşturmasıdır. Refahın artması ile birlikte ömür beklentisinin uzaması ve buna bağlı olarak sağlığının bozulması, yalnızlık, dışlanmışlık, aktif yaşamdan geri çekilme gibi birçok sorun ortaya çıkmaktadır. Ayrıca değişen aile yapısı gereği aile yapısı küçülmekte ve bundan dolayı yaşlılar yalnızlaşmakta, küçülen bireyselleşen aile yapısı içinde yaşlılara bakım oldukça zorlaşmaktadır. İşte tüm bu sorunlar önerilen eğitim sisteminin ortaya çıkış gerekçesini oluşturmaktadır” şeklinde konuştu. 

Tuna’nın ardından Muğla’dan gelen Tazelenme Üniversitesi’nin öğrencileri de konuşma yaptılar.