Turgutreis Kültür Sanat ve Turizm Festivali Başladı

Bodrum Belediyesinin destekleri, çeşitli dernek, turizmci, sivil toplum örgütü ve sanatçıların bir araya gelmesiyle oluşan Festival Komitesinin organizasyonu ile hayata geçirilen Turgutreis Kültür Sanat ve Turizm Festivali başladı.    

Turgutreis Kültür Sanat ve Turizm Festivali Başladı

Bodrum Belediyesinin destekleri, çeşitli dernek, turizmci, sivil toplum örgütü ve sanatçıların bir araya gelmesiyle oluşan Festival Komitesinin organizasyonu ile hayata geçirilen Turgutreis Kültür Sanat ve Turizm Festivali başladı.    

Bu yıl ilki düzenlenen Bodrum Uluslararası Turgutreis Festivali sabah saatlerinde kortej yürüyüşü ile başladı. Daha sonra, Bodrum Kaymakamı Bekir Yılmaz, Belediye Başkanı Ahmet Aras, bazı belediye meclis üyeleri, festival komitesi ve vatandaşların katılımıyla Turgutreis Şevket Sabancı Parkında kurulan sergi alanının açılışı gerçekleştirildi. 

Çok sayıda sanatçının ve sivil toplum örgütlerine ait eserlerin sergilendiği Parkı ziyaret eden protokol üyeleri daha sonra Turgutreis Kültür Sanat ve Turizm Festivali kapsamında düzenlenen panele katıldılar. Hayırlı Sabancı Anadolu Lisesinde düzenlenen Turizm Panelinin açılışında konuşan Kaymakam Yılmaz, Bodrum’da çok sayıda etkinliğin olduğunu bunların bir takvim içinde değerlendirilmesi gerektiğini ve Bodrum’a gerçekten faydalı olacak festivallerin yapılması gerektiğine dikkat çekti.   

SİANJİ Otel Yönetim Kurulu Başkanı Recai Çakır’ın moderatörlüğünü yaptığı panele katılan Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras ve TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya, Bodrum turizminin dünü ve bugününü konuştular. 

Bodrum’da ilk turizm faaliyetlerinin 1969 yılında ilk seyahat acentesinin kurulmasıyla başladığını ve o yıllara kadar yarımadanın süngercilik ve çiftçilikle geçimini sağladığını hatırlatan Başkan Aras, şunları söyledi: “Aslında Bodrum’u ilk keşfeden daha çok yabancı misafirler olmuş çünkü Bodrum tarihiyle kültürüyle Karya, Leleg,Doğu Roma, eski Yunan ve Helenistik dönemden kalan tarihiyle zaten dünyada özellikle Avrupa’da bilinen bir yer. Ancak bunun turizme evrilmesi 1970’leri buluyor. Daha sonra yavaş yavaş Bodrum'un ev pansiyonculuğu başlıyor.” 

İlk dönemlerde Bodrum’un kendine özgü yerel değerlerinin turizmle buluşturulduğunu ancak zaman içinde sektörün şekil değiştirdiğini belirten Başkan Aras, sözlerine şöyle devam etti:

“1980’lerde turizm teşvikleriyle beraber yatırımlar başladı. Bodrum’da artık daha büyük oteller dönemi başlayınca bu sefer ev pansiyonculuğu yavaş yavaş azaldı. Şu anda inanılmaz kaliteli oteller belki de Akdeniz’in en kaliteli otelleri Bodrum’da. Ama maalesef onlar genel pazara hitap etmiyor, çok özel bir pazar. Misafirlerimiz uçakla geliyorlar ve gidiyorlar, biz onları pek sokakta göremiyoruz.” 

Turizm sektörünün çok inişli çıkışlı yıllardan geçtiğini ancak gelinen noktada Dünya sıralamasında 6. Basamakta yer aldığını ifade eden TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya ise sektörün gelişmesi daha çok turistin gelmesi ve sezonun uzaması için yerel yönetimlere çok iş düştüğünü söyledi. 

Turizm panelinin ikinci bölümünde altyapı sorunlarına değinen Başkan Aras, Bodrum'da öncelikli olarak kanalizasyon problemlerinin çözüm beklediğini, 5 yıllık süreçte hazırlanan projelerle bu sorunun aşılacağını ayrıca özellikle yaz aylarında hat safhaya çıkan trafik sorununun çözümü için mevcut güzergahlar üzerinde gerekli projelerin tamamlanmak üzere olduğunu belirtti.

Yaklaşık 2 saat süren panel katılımcıların izleyici sorularını yanıtlamasıyla son buldu. 

Birçok dernek ve sivil toplum örgütünün destek verdiği festival 27-30 Haziran günlerinde Turgutreis Mahallesinde devam edecek.