Topraksız Tarımı Anlattı...

Bodrum’da “Topraksız tarım uygulaması, durgun su kültürü” başlıklı bir sunum gerçekleştirildi. 

Topraksız Tarımı Anlattı...

Bodrum’da “Topraksız tarım uygulaması, durgun su kültürü” başlıklı bir sunum gerçekleştirildi. 

Ortadoğu Teknik Üniversitesi Elektrik Elektronik bölümünden mezun olan, daha sonraki yıllarda biyomedikal sektöründe üst düzey yöneticilikler yapıp, topraksız tarım alanında çalışmalar yapan Barkın Kurt, Bodrum Mimarlık Kitaplığı’nda bir sunum yaptı. 

Bodrum Ortadoğu Teknik Üniversitesi Mezunları Derneği (BODTÜM) tarafından organize edilen sunumda Barkın Kurt, topraksız tarımının geleneksel tarımdan farkları, faydaları ve dezavantajları, çeşitleri, topraksız tarım sistemi kurulması için gereken şartlar, topraksız tarımda neler üretilir gibi konuları anlattı. Kurt, sunumda kendi yaptığı topraksız tarım uygulamasını gösterdi. 

10-15 KATA KADAR DAHA FAZLA ÜRÜN ALABİLİYORSUNUZ

Barkın Kurt, etkinlikte Kent Haber’e yaptığı açıklamada topraksız tarımın çok geniş bir alan olduğunu ifade ederek şunları dile getirdi:

“Biz bunu katı ortam tarımı ve su kültürü diye ikiye ayırıyoruz. Katı ortamda organik veya inorganik yapılarda bitkimizi üretebiliyoruz. Örneğin doğal taş yapılarında üretebiliyoruz ya da torf, Hindistan cevizi kabuğu gibi sistemlerde üretebiliyoruz. Ya da tamamen hiçbir katı ortam bulunmadan bir bitki desteği sağlayarak su içinde üretim yapabiliyoruz. Suya besin veriliyor ya da katı ortamda yetiştirilirken oraya besin zenginleştirilmiş su veriliyor. Böylece bitkilerimiz aynı, hatta çok daha lezzetli oluyor. Çok verimli bir sistem. 10-15 kata kadar daha fazla ürün alabiliyorsunuz. Topraksız tarımı ticari veya hobi olarak yapabiliriz. hobi sistemine baktığımız zaman evimizin arka bahçesinde küçük bir sera kurup yetiştirebiliriz. Ya da evimizin bir odasında da yetiştirebiliriz. Ama orada suni bir ışık kullanmamız gerekiyor, bitkinin fotosentez yapabilmesi için. Ama dışarıdaki ticari üretimler sera içerisinde yapılıyor. Sera zaten güneş alan bir yapı.”

Topraksız tarımda her türlü bitkinin teorik olarak yetişebileceğini dile getiren Kurt, “Her bitki yetişebilir. Ama ağaç yetiştirmeye pek uygun değil. Gövdesi çok büyümeyen, kökü çok büyümeyen sistemler topraksız tarım için daha uygun. Örneğin katı ortam tarımında domates, salatalık yetiştirebiliriz. Su kültüründe ise kökü çok büyümeyen, çabuk yetişen ürünler yetiştirebiliriz. Ben topraksız tarımda ağaç yetiştirildiğini duymadım. Zaten sera içerisinde ağaç yetiştirmenin bir mantığı yok.” dedi. 

TÜRKİYE’DE 12 BİN DEKARINDA TOPRAKSIZ TARIM ÜRETİMİ YAPILIYOR

Türkiye’de şu anda 12 bin dekarda topraksız tarım uygulaması yapıldığının bilgisini veren Barkın Kurt, “Toplam örtü altı tarımın yüzde 1,5’i gibi bir oran. Daha çok gerideyiz ama insanlar yavaş yavaş bilinçleniyor. Biz bunları anlatmaya çalışıyoruz. Bu tip sistemlerin avantajları nelerdir, yatırımcıya ne gibi karlılık sağlayacak? Bunları anlatmaya çalışıyoruz. Umarım daha gelişecektir. Türkiye’de toplam örtülü alan 772 bin dekar. Bunun sadece 12 bin dekarında topraksız tarım üretimi yapılıyor. Yüzde 80-90 arası domates ve salatalık yetiştiriliyor. Onlar da zaten yurtdışına ihraç ediliyor. Yani yurt içinde pek pazarlanmıyor. Biraz pahalı oluyor” ifadelerini kullandı.