ÖDP'den Belediyeye Çağrı...

Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) Bodrum İlçe Örgütü, “Bodrum Belediyesi’ne Çağrıdır” başlığıyla yayınladığı basın açıklamasında belediyelerin kafeleri ve toplu taşımaya yapılan zamlara dikkat çekti. 

ÖDP'den Belediyeye Çağrı...

Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) Bodrum İlçe Örgütü, “Bodrum Belediyesi’ne Çağrıdır” başlığıyla yayınladığı basın açıklamasında belediyelerin kafeleri ve toplu taşımaya yapılan zamlara dikkat çekti. 

ÖDP Bodrum İlçe Örgütü’nden yapılan basın açıklaması “Henüz yolun başındayken piyasacı bazı uygulamalarınızdan derhal vazgeçerek ilçeyi CHP’nin kuruluş felsefesine uygun şekilde sosyal adaletçi, korumacı, kamucu bir anlayışla yönetin. Sosyal belediyeciliğin ülkelere, şehirlere göre değişmeyen tek bir tarifi vardır; halkı, vahşi kapitalizme, azgın liberalizme, piyasaya güçlerine ezdirmemek. Dar gelirliye, işsize, muhtaca, yoksula hayatını idame ettirebileceği uygun ortam sağlamak" ifadeleriyle başladı.

BELEDİYE KAFELERİ, TOPLU TAŞIMA VE ZAMLAR!..

ÖDP'nin açıklamasında Belediye tarafından işletilen kafelerdeki fiyatlar ve toplu taşıma ücretlerine yapılan zamlar eleştirilerek, belediyenin fiyat politikalarının libaralizm yönünde olduğuna dikkat çekilip şu ifadeler kullanıldı;

"Bodrum Belediyesi kafelerindeki fahiş fiyat uygulamaları ne yazık ki rotanızın şimdiden liberalizm yönünde olduğunu göstermektedir. Oysa kamu belediyeciliği, 50 kuruşluk zammın bir öğrenci için, dar gelirli bir yurttaş için ne anlama geldiğini hissetmek demektir; 3-4 lira alış fiyatı olan birayı belediye kafelerinde 28 liraya satmamak demektir. Buralarda uygulanan %70'e yakın zam, belediyenin kar saikiyle yönetileceğinin bariz göstergesidir.

Bodrum’daki minibüs ücretleri ve şoför davranışları da ne yazık ki rotanızın şimdiden liberalizm yönünde olduğunu göstermektedir. Muğla’nın hiçbir yöneticisi “15 TL’ye başka şehirlere ulaşan bizler, aynı ücretle Muğla ilçelerine ulaşamıyoruz” diyen öğrencilerin sesini duymazlık edemez! Bodrum’da ulaşım neredeyse tamamıyla özeldir ve dolmuş sistemiyle organize olmuştur. Dolmuşçuluk, bir sektör, hatta bir lobidir; Bodrum’un yerli halkı tarafından yönetilmektedir; eskiden beri belediye üzerinde belirleyici bir rol oynamaktadır. Belirlenen hatların yönünde başka bir hattın minibüsü geçse bile onların yolcu almasına izin verilmemekte. Minibüslerin kalkış saatleriyle oynanmakta; şoför, yolcu yoksa yada azsa aralarında haberleşerek bir bahaneyle kalkış süreci atlanmaktadır. Gürece'den Bodrum merkez 3 TL iken, şimdi 4.50 TL olmuştur. Üstüne üstlük dolmuş şoförlerinin kaba davranışı da cabasıdır. Şöforlar Odası, sırf yanlışlıkla stop tuşuna bastı diye yolcuya celallenen şoförleri eğitmek zorundadır.

Öğrenci, dar gelirli ve işsizler için ulaşım maliyetleri çok yüksektir. Çalışan bir turizm emekçisi işe gidebilmek için her sabah ve akşam dolmuş kullanmaktadır.  İndi bindi 4 TL’dir. Bir hat 6.5 TL’dir. Eğer bir kişi bir hattın geçtiği yön dışında başka bir hatta gitmek isterse iki minibüs değiştirmek zorunda kalmaktadır. Maaşlı bir kişi en az 13 TL, duruma göre 26 TL günlük yol ücreti vermektedir. Ücretli çalışan birisi sadece ayda 338 ile 676 TL ulaşım ücreti vermektedir. Böylesi bir ulaşım harcaması, sosyal belediyecilik ilkeleriyle bağdaşmaz.

İki yıldan beri büyükşehir belediyesinin otobüsleri hatlarda çalışmaktadır. Ancak bunların kalkış saatleri kimse tarafından bilinmemekte, duraklarda duyurusu yapılmamaktadır. Ayrıca bu otobüsler her durakta durmamaktadır. Otobüse bir şekilde binenler dolmuşçuların bu otobüslerin her durakta durmalarını engellediklerini söylemekteler.

Dolmuşçular, ücretlerini belediyeden aldıkları halde 65 yaş üstü kişileri dolmuşa almakta imtina etmektedir. Dolmuşlar kışın müşteri azlığını bahane ederek kalkış saatlarini değiştirip atlamaktalar. Akşam 20:00’den sonra dolmuş bulmak ve ulaşım mümkün değildir”

Açıklamanın devamında maddeler halinde çözüm önerilerinde bulunularak şu sözlere yer verildi:

"-Belediye kafelerinde en azından turizm sezonu bitince kışlık fiyat uygulamasına geçilmelidir.

-Belediye otobüslerinin sayısı arttırılmalı, her hatta en az yarım saatte bir çalışması sağlanmalı ve her durakta kalkış ve geliş saatleri duyurulmalıdır. Her durakta gecikme ve gelmeme durumunda şikayet telefonları belirtilmelidir.

- Ücretler asgari ücretle çalışan kişilerin ücretine göre belirlenmelidir.

- Aylık abonman biletleri olmalı ona göre indirim sağlanmalıdır.

- Sahilden ana cadde üzerinde giden ve Yarımada’yı Torba’dan, Yalıkavak, Gümüşlük, Turgutreis, Akyarlar, Ortakent, Bitez, Bodrum güzergahını dolaşan ring seferleri yapılmalıdır.

- Dolmuş durakları her yerde yoktur ve yolcular yağmurda, güneş altında açık yerde beklemektedirler.

-Durakların çoğunda o hattan geçen minibüslerle ilgili bilgi yoktur ve yolcu oradan gelip geçen birisinin vereceği bilgiye terk edilmiştir.

- Karsan marka Minibüsler, yolcuları için dizayn edilmemiştir. Çiftli koltuklara iki kişi yan yana oturamamakta, koltukların arası dar olup dizler kırılmakta ve yolculuk eziyete dönüşmektedir.

-Öğrencileri desteklemek ve toplu ulaşımı teşvik için İstanbul, İzmir gibi büyükşehirlerimizin bazılarında %50’ye varan indirimler yapıldığını hatırlatmak isteriz.
Herkesin kent yaşamına katılma ve imkanlardan, hizmetlerden eşit faydalanma hakkı vardır. Toplu ulaşım hakkı, kent yaşamına katılmanın vazgeçilmez haklarından biridir. Toplu ulaşım, sosyal bir devletin en önemli, en başta gelen kamu hizmetlerinden biridir. Sosyal devletlerde hiç bir yönetici, bu hak ve hizmeti liberalizmin kurallarına göre belirleyemez; toplu ulaşımı ticaret ve kar konusu yapamaz, yapmamalıdır."