Muğla'dan Bodrum'a Projeler

Muğla ciddi şekilde gelişiyor ve planlı büyüyor. Türk’ün aklı gözüdür. Her geçişimde daha iyi ve güzel bir Muğla gözlemliyorum.

Muğla'dan Bodrum'a Projeler

Eksiği yok mudur çoook. Ama mevcut imkânlara göre en iyisi yapılmaya çalışılıyor.
     
İki havaalanı, çok güçlü Marmaris-Bodrum-Fethiye-Milas gibi turizm kentleri, Üniversitesi ve müthiş bir doğa zenginliği ile Muğla, bana göre birkaç yıl içinde Antalya’ya yaklaşacak. Hatta dikkatli ve akılcı çalışmalar sürerse, onu zorlayacak bile… Yeter ki, doğasına zarar vermeyelim, denizini ve ormanlarını, o güzelim koylarını, tarım alanlarını iyi koruyalım.
     
Kim ne derse desin Muğla iyi yönetiliyor. Çok çalışkan, bilgili, donanımlı ve tecrübeli bir kadın Valisi var. Kolay değil bu dönemde Valilik yapmak, merkezin talimatlarını ustaca gerçekleştirmek, kimseyi üzmeden, kırmadan işini yapmak ve kamu kurumlarını tıkır tıkır yönetmek. Muğla Valiler açısından çok şanslı. Şöyle yıllar öncesine gidiyorum da, gelmiş geçmiş tüm valilerimiz çok iyiydi. Ülkemizin ilk kadın Valisi Lale Aytaman da başarılıydı, Esengül Civelek de..
     
Yine kim ne derse desin Muğla’nın Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün de çok iyi ve başarılı. Ona kızanlar, söylenenler, tekrar seçilmesine tepki gösterenler yok değil. Ama öfkeler, hizmetlerinden ziyade siyasi duruşundan ya da yasal olmayan talepleri yerine getirmemesinden kaynaklanıyor. Dr.Gürün Valilerle, tüm kamu kurumlarının yöneticileriyle yıllardır büyük uyum içinde çalışıyor. Yüzü gülen, insanları dostça ve sevgiyle kucaklayan bir tabiata sahip. Muğla’nın bilinçli gelişmesinde emeği büyük.
     
Aslında merkez için seçilmişken, büyükşehir yasasıyla 1400 kilometrelik sahil şeridine sahip koskoca bir Muğla’yı kucağında buldu. Şehirlere, köylere eşit hizmet götürmek hem mümkün değil, hem de kolay değil. Üstelik de anamuhalefet partisinin başkanısın. Bizim insanımız yapılanları değil, yapılmayanları görür ve onları şiddetle eleştirir. Türkiye’deki bu genel hastalık, doğal olarak Muğla’ya da bulaştığı için, vur Osman efendiye vur… Onunla Allah’ın selamından başka bir işim yok. Bu yüzden onun iyi ve çalışkan bir başkan olduğunu, çok dürüst ve ilkeli bir insan olduğunu rahatça söyleyebilirim.
     
Geçende yolum Muğla’dan geçti. Osman Başkanı ziyaret ettim. Likya’dan Karya’ya bütün değerleri ortaya koyacak bir yerel müze üzerinde çalışıyordu. Bu müzede tüm tarihi ve kültürel değerler yer alacak. Ayrıca otogarın altına 650 araçlık modern bir otopark yaptırıyor. Bana yeni projeleri anlatırken, lafı Bodrum’a getirdim. Orada da önemli şeyler devreye giriyor. Örneğin marina caddesi perişan durumda, Turgutreis de öyle. Ne zaman bitecek buraları ve neler oluyor? Torba’da sanayi sitesi olur mu?
     
Tüm sorularımı cevapladı Osman Başkan. Önce Bodrum Belediye Başkanını çok beğendiğini söyledi, sonra da Dünya Bankasından aldığı kredinin önemli bir bölümüyle kentin acil ve öncelikli projelerini bitireceklerini anlattı. Marinaya giden ana caddedeki tüm altyapıları tamamlamaya çalıştıklarını, kanalizasyon-su-elektrik-mazot pompaları ve liman ayaklarının değişmeye başladığını, Datça Feribot kalkış yeri ile açıkta balık satışının da başka bir yere taşınacağını belirterek şunları söyledi…

"Bu çalışmalar iki ay sonra bitiyor. Turgutreis’teki sosyal kültürel alan projesinde alışveriş merkezi, toplantı salonu, spor tesisleri, kafeler, gençler için hobi atölyeleri yapılıyor. Bunu da yaza yetiştirmeye çalışıyoruz. Turgutreis’in kanalizasyon ihalesi bitti. Arıtması da başlıyor. Bunlar iki senede tamamlanabilecek ve parası hazır. Ayrıca İçmeler’deki mevcut arıtma büyütülecek. Torba-Yalıçiftlik ve İçmeleri kapsayacak kanalizasyon bitirilerek ana isale hattına bağlanacak. Bakanlığın yapacağı bu proje yılsonunda başlayacak."
     
Peki bu marinalar ne olacak? Yerel Belediyeler de kalsa daha iyi olmazmıydı, hiç değilse geliri onlara kalırdı. Buna da verecek cevabı vardı Osman Başkanın…

"Marinaları bizim almamızı kanun emrediyor. Millet sandı ki, biz marinaları kendiliğinden üzerimize geçirdik. İşin aslı öyle değil. Şimdi Gümbet marinayı da aldık, oraları bir miktar düzenliyoruz. Ama sezon sonunda tüm marinalar pırıl pırıl olur. Ondan sonrasına bakarız, belki sizin önerdiğiniz gibi sorumluluğu bizde kalarak yönetimini yerel belediyelerimize devredebiliriz. Marina dediniz de aklıma geldi, Gökova’da bakanlığın yaptığı plan tadili büyük tehlike yaratıyor. Eğer o plan uygulanırsa, önüne gelen Gökova’ya marina yapmaya kalkar. Şimdiden müracaatlar başladı bile. Vallahi koyları marinalardan koruyamayız. Buna Belediye olarak itiraz ettik, konu yargıda.."
     
Torba’daki ormanı tahrip edip yapılmak istenen sanayi sitesini de sordum. Onu yapıp, görsel kirlenme yaratmak yerine, minibüslerin kakış istasyonunu da otobüs terminalinin yanına almak daha doğru olmazmıydı? Bu konuda ne düşünüyordu acaba Dr.Gürün…
     
"Bence de sanayi sitesi için Torba uygun bir yer değil. Ama bu mesele de yargıda. Çıkacak karara göre düşünmek gerek. Sanayii Sitesini Mumcular’a taşımak, bölgenin ihtiyacını taşıyacak daha büyük bir site yapmak, belki daha doğru olabilir. Ayrıca minibüsleri Torba’ya taşıma düşüncesi de şimdilik erken sayılır.. Ama otobüsle Bodrum’a gelenleri şehrin her yerine ulaştırmak için tüm minibüsler terminale mutlaka uğrayacaklar."


İKİNCİ YAZI: DENİZ TAKSİ GELİYOR!