Madımak Katliamı Kurbanları Anıldı...

1993 Yılının 2 Temmuz günü Sivas'ta yaşanan Madımak katliamında hayatını kaybeden 33 kişi için Bodrum Alevi Bektaşi Kültür Derneği Cemevi tarafından bir anma töreni düzenlendi. 

Madımak Katliamı Kurbanları Anıldı...

1993 Yılının 2 Temmuz günü Sivas'ta yaşanan Madımak katliamında hayatını kaybeden 33 kişi için Bodrum Alevi Bektaşi Kültür Derneği Cemevi tarafından bir anma töreni düzenlendi. 

Her yıl olduğu gibi Sivas katliamının yıldönümü nedeni ile Bodrum Alevi Bektaşi Kültür Derneği Cemevi tarafından düzenlenen anma töreni yoğun bir katılımla gerçekleşti. Akşam saat 20:00’de başlayan anma etkinliği, Madımak'ta yanarak can veren 33 aydın ve sanatçı için bir dakikalık saygı duruşu ile başladı. Saygı duruşu sırasında, bazı katılımcılar tarafından Nazım Hikmet’in “Güneşi İçenler Türküsü” adlı şiiri okundu. 

Bodrum Alevi Bektaşi Kültür Derneği Cemevi Yönetim Kurulu Başkanı Cem Yalçın’ın ev sahipliğinde gerçekleştirilen 2 Temmuz Madımak Katliamı’nda yaşamını yitirenleri anma törenine, Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras ve Bodrum Belediyesi Başkan Yardımcısı Önder Batmaz ile çeşitli STK temsilcilerinin de aralarında olduğu çok sayıda kişi katıldı. 

Bodrum Alevi Bektaşi Kültür Derneği Cemevi Yönetim Kurulu Üyesi Naciye Bayır tarafından 26 yıllık trajikomik dava süreci ve günün anlamını içeren basın açıklaması okundu. Naciye Bayır tarafından okunan basın açıklamasının başında şunları söyledi;

“2 Temmuz 1993. Bir vahşet, bir katliam tarihi, tarihe düşen kara bir leke olarak akıllarda kaldı. Bundan 26 yıl önce, Pir Sultan Abdal Şenliklerine katılmak için Sivas'a giden aydın ve sanatçılardan 33'ü, kaldıkları otelin yakılması sonucu hayatını kaybetmişti. Olayda iki otel görevlisi de yaşamını yitirmiş, iki saldırgan da ölmüştü. 33 kişinin en yaşlısı 66 yaşındaki Asım Bezirci, en genci ise folklor gösterisi için Sivas'a giden 12 yaşındaki Koray Kaya'ydı" ifadeleri yer aldı. 

1 Temmuz gününden başlayıp, 2 Temmuz’da 33 aydın ve sanatçını yakılarak katledilmesi ile sonuçlanan Pir Sultan Abdal Şenliklerinin nasıl kana bulandığını ve karanlık ellerin provakasyonlarını özetleyen Bayır, bu vahşetin televizyonlardan da canlı yayınlandığını hatırlattı. Madımak Katliamının ardından yaşanan dava sürecinin de tüm detayları ile anlatıldığı basın açıklamasında, Alevilerin eşit yurttaşlık hakkı kapsamındaki tüm taleplerinin kabul edilmesi gerektiği, Madımak Oteli'nin “Utanç Müzesi” yapılması gerektiği vurgulandı.

Daha sonra Naciye Bayır ve Hıdır Çam tarafından Madımak Katliamında can verenlerin isimleri ve yaşam öyküleri tek tek okunarak anma etkinliğinin yapıldığı alanın ortasına her bir isim için kırmızı gül konuldu. 

Törene katılan Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras burada bir de konuşma yaptı. Etkinliği düzenleyenlere teşekkür eden Aras, şunları söyledi; 

“Pir Sultanları harcadılar, Kubilay Asteğmenleri harcadılar, Uğur Mumcuları harcadılar, 35 canı Sivas’ta, Çorum’da Maraş’ta harcadılar. Ancak fikirlerimizi harcayamadılar. İnsanlar ölür, insanlar yanar. Ama fikirler ölmez ve yanmaz. Eğer biz bugün buradaysak bu canların sayesindedir. O canları anıyoruz, onlar kalbimizde. Bu etkinliği düzenleyen Bodrum Alevi Bektaşi Kültür Derneği’ne çok teşekkür ediyorum. Bizi onurlandırdılar. Eğer Anadolumuz Alevi ve Bektaşi kültürü ile yoğurulmuş olsaydı, eğer Yavuz olmasaydı, bu topraklar çok başka olurdu” dedi.

Şiirlerin de okunduğu anma töreninde İlhan Özçelik’in sazı ve sözü ile Semah dönüldü. Semah dönülmesinin ardından İlhan Özçelik ve Fatoş Özçelik türküler ve deyişler söyledi. Anma töreni Erol Kösedağı'nın sazı, Songül Kösedağı’nın da sesi ile katıldığı dinleti ile sona erdi.