Kum Hareketlerine Dikkat Çekti!..

Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü öğretim üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar, Bodrum’a yapılması planlanan Sahil Güvenlik Limanı ile ilgili açıklamalarda bulundu. 

Kum Hareketlerine Dikkat Çekti!..

Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü öğretim üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar, Bodrum’a yapılması planlanan Sahil Güvenlik Limanı ile ilgili açıklamalarda bulundu. 

Turgutreis'e yapılması planlanan yüz ölçümü 141.319,18 metrekare olan Sahil Güvenlik Limanı ile ilgili yankılar sürüyor. Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü öğretim üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar da yaptığı açıklamada limanı denizdeki kum hareketleri açısında değerlendirerek şunları dile getirdi:

“Deniz Kuvvetleri onu oraya rastgele koymamıştır. Ciddi bir araştırma yaparak koymuştur. Ben google’dan da baktığım zaman Turgutreis sahilinde bir sürü mahmuz görüyorum. Mahmuzlar plajları katleden yapıdır. Dünya’da birçok yerde artık bu mahmuzlar yok Burada kıyı boyu akıntısı dediğimiz bir olay vardır, bu olay güneyden kuzeye doğru çıkar. Böyle mahmuzun güney kısmında kum birikirken, kuzey kısmında azalır. Sanırım D-Marin yapıldıktan sonra orada baya bir kum tutulması var gibi geliyor. Böyle bir yapı yaparken tüm bunların da hesaplanması gerekiyor. Eğer Deniz Kuvvetleri o limanı yaparsa ön taraf sığlaşır, yani güney kısmı sığlaşır. Çünkü burada akıntı güneyden kuzeye gidiyor. Kumlar sahilde sabit durmazlar, hep hareket halindedir. Burada gördüğüm, her kafasına esen mahmuz yapmış. Kıyıya yaptığınız her şey, ne kadar muhteşem yaparsanız yapın ortamı zarara uğratır. Mahmuz dediğimiz o şeyler plajları mahvetmiş. Önüne kumlar biriktiği zaman bizim mil dediğimiz malzeme yığılır. Orası çamur gibi olur. Ekosistemi yavaş yavaş yemeye başlar. Bu liman yapılırsa D-Marin’den kurtulan kumlar oraya gidecektir.”

“Limanın yapılması durumunda buraya bir de ciddi bir yol açılması lazım” diyen Yaşar, “Liman için şehir merkezinin uzağında daha iyi yerler var gibi. Zaten D-Marin var, bir de burası yapılırsa orası tamamen devre dışı kalır. Özellikle turizm bölgelerinde bu işler yapılmaz zaten. ABD, Pearl Harbor olayından sonra Pasifik’e 10 civarında büyük liman yapıyor. Kaç sene sonra arka tarafı oyulmaya başlıyor. Ama devlet bunun akıntı sisteminden olduğunu buluyor. Devlet, daha sonra turizmle geçinenlere tazminat vermek istiyor ama turizmle geçinenler kabul etmiyorlar, ‘Bizim kumumuzu geri verin’ diyorlar. O zaman sürekli oralara denizden kum basılıyor.” diye konuştu.