Kapının Önünü Süpür Hareketi Başlatıldı

Bodrum’da Ceren Çekiç aslı Bitez Mahallesi sakini tarafından “Kapının önünü süpür” hareketi başlatıldı. Hareket kapsamında 8 kişilik grup Adaboğazı’nda temizlik yaptı. 

Bodrum’da Ceren Çekiç aslı Bitez Mahallesi sakini tarafından “Kapının önünü süpür” hareketi başlatıldı. Hareket kapsamında 8 kişilik grup Adaboğazı’nda temizlik yaptı. 

Bitez Mahallesi’nde yaşamını sürdüren Ceren Çekiç adlı vatandaş, çevre kirliliğine dikkat çekmek amacıyla “Kapının önünü süpür” hareketini başlattı. Çekiç’in başlaştığı bu harekete arkadaşları ve duyarlı vatandaşlar destek verdi. İlk temizliği yaklaşık bir ay önce Adaboğazı’nda yapıp bölgedeki koyları temizlemeye başlayan gönüllüler, fırsat buldukça çevre temizliği yapıyor. 

Gönüllüler Adaboğazı mevkisinde dün de çevre temizliği gerçekleştirdiler. Yaklaşık 2 saat boyunca 8 gönüllü tarafından toplanan 10 torba çöp, Aksona teknesinin botuyla limana taşınıp belediye yetkililerine teslim edildi. 

Gönüllüler ayrıca Adaboğazı’nda buldukları tahtalara “Geldin, keyfini sürdün, giderken çöpünü de götür”, “Hepsi sana geri dönecek. Çöp atma”, “Yediğimiz balıklarda bu plastikler var”, “Maviyi sev, balığı koru” yazılarak ağaçlara asıldı. Temizlik hareketi mustafaunlu.works tarafından havadan görüntülendi. 

Başlattığı kampanya hakkında açıklama yapan Ceren Çekiç, şunları söyledi:

“Ben Bitez’de yaşıyorum ve sık sık akvaryuma köpeğimle yürüyüşler yapıyorum. Her geldiğimde burası çöp dolu oluyor. Zaman zaman arkadaşlarımla gelip buralardaki çöpleri topluyoruz. Ben herkesin bulunduğu yerlerdeki koylara gidip çöp toplamalarını rica ediyorum. “Kapının önünü süpür” hareketini başlattık. Herkes yaşadığı yerdeki koyları temizlerse çok sayıda koyumuz temiz kalabilir. Bu bir seferlik iş değil. Bence düzenli aralıklarla gelip bunları yapmalıyız. Belediyeden veya kendimiz dışındaki başka yerlerden beklemek yerine kendimizin yapmamız gerektiğini, giderek çoğalıp daha çok kişiyle çöp toplamamız gerektiğini düşünüyorum.”

Çöp atanlara cezai yaptırımların olması gerektiğini de ifade eden Çekiç, “Bu çöpleri toplamaktan ziyade aslında tek kullanımlık plastiklerin tüketimini azaltmamız gerekiyor. Çünkü bu çöpler her zaman geri dönüştürülemiyor. Pazara, markete, her yere kendi bez çantalarımız götürürsek çok daha iyi olur. Ayrıca belediyenin arabalardan yol kenarına atılan plastikler, çöp poşetleri, sigara izmaritleri gibi şeylerle önlem almak amaçlı tabelalar koymasını öneriyorum. Kısa süreli tabelalar yerine sabit tabelaların olması görünürlük ve bilinirlik açısından daha sağlıklı olacaktır. Bunların cezai yaptırımları olursa insanlar çöplerini dışarı atmamak için daha çok çaba sarf edecekler. Bu tip uyarıların kamu kuruluşlarının araçlarının üzerlerine yazılarak da yapılabilir. Kamyon yazıları gibi de olabilir” şeklinde konuştu.