İş Dünyası Bodrum'da Buluştu

Bodrum Esnaf ve İşinsanları Derneği (BESİAD) tarafından düzenlenen 8. İşinsanları Zirvesi başladı. 

İş Dünyası Bodrum'da Buluştu

Bodrum Esnaf ve İşinsanları Derneği (BESİAD) tarafından düzenlenen 8. İşinsanları Zirvesi başladı. 

Bodrum iş dünyasının önde gelen sivil toplum örgütlerinden olan BESİAD, Türkiye’nin önde gelen firmalarını misafir edeceği bir etkinlik gerçekleştiriyor. Yalıçiftlik Mahallesi’ndeki Kempinski Otel’de başlayan zirveye CHP Muğla Milletvekili Suat Özcan, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, Bodrum Kaymakamı Bekir Yılmaz, Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, Türkiye Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Simone Kaslowski, Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Başkanı Orhan Turan, Güney Ege Sanayi Ve İş Dünyası Federasyonu (GESİFED) Başkanı Aysun Nalbant ve çok sayıda işinsanı katıldı. 

Saygı duruşunda bulunulup İstiklal Marşının okunmasının ardından zirvenin açılış konuşmaları yapıldı. Tüm konuşmacılar, Fırat’ın doğusunda operasyon gerçekleştiren Türk ordusuna başarı diledi. Zirvenin ilk konuşmasını yapan BESİAD Başkanı Engin Ali Kaplan, şunları dile getirdi:

“Çağımız iş dünyasında iletişim ve etkileşim faktörleri vazgeçilmezdir. İş dünyası gerek dijital, gerek fiziki iletişim ile logaritmik hızda değişim göstermektedir. Bir iş insanları örgütünün asli görevi iş dünyasının gelişmesine katkı sağlamak, ekonomik ve sosyal gelişim için çaba sarfetmektir. İş dünyasının tüm mensuplarına vizyon ve yeni bakış açıları sağlamaktır. Bu gerçekten hareketle 7 yıldır icra ettiğimiz etkinliğimiz sizlerin de desteğiyle bir iş zirvesine dönüşmüştür. Yeniiş ve tanışıklık fırsatları yaratmasının yanında bir ekonomi ve bilgilendirme toplantısı, aynı zamanda da bir tatil niteliğinde olması için çaba sarfettiğimiz etkinliğimizin, bugün çok kıymetli paylaşımlara sahne olacağını umuyorum. Öğleden sonra birebir iş görüşmeleri, akşamında ise çok keyif alacağınızı umduğumuz gala yemeğimizle bugünü noktalayacağız. Aynı zamanda bugün gerçekleşecek olan ekonomi sohbetinde ülkemizin çok kıymetli isimlerinden ufuk açıcı bilgiler alacağız.”

Güney Ege Sanayi Ve İş Dünyası Federasyonu (GESİFED) Başkanı Aysun Nalbant ise yaptığı konuşmada şu sözlere yer verdi:

“Burada düzenlenen buluşma son derece kıymetli, sadece iş dünyası için değil, sosyal yaşamımız için de bu tarz ağların ve işbirliklerinin bir sosyal nefes, “iş vizyonumuzu” besleyen bir doku olduğunu biliyoruz. Sektörel görgümüzü ve ufkumuzu geliştirmek için birbirimizi gözlemlemeye, gelişimlerimizden özenmeye ihtiyacımız var. Bunun için de sıkı iletişimlere. Sırtımızı birbirimize yaslaya yaslaya, birbirimizle rekabet ede ede, birbirimize yeni kapılar aça aça, zayıf yönlerimizi kuvvetlendirecek, kuvvetlerimizi birleştireceğiz. Bunu genç girişimcilerin enerjileri ve tecrübeli kuşakların deneyimleriyle harmanlayarak gerçekleştireceğiz. Yani sıkı bir gençliğe, yaratıcı beyinlere, heyecanlı girişimcilere ihtiyacımız çok.”

Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, Bodrum ve Muğla’nın tarihi ve kültürel zenginliklerini turizme kazandırılmasının çok önemli olduğunu belirterek şöyle dedi:

“Bodrum sadece Bodrum’dan ibaret değil. Bodrum 3 bin 500 yıllık büyük bir kültürün günümüze yansımasıdır. Bodrum turizmde Türkiye’nin lider destinasyonlarından bir tanesi. 1970’lerden beri kazandığımız büyük bir tecrübe var. Bodrum sadece Bodrum’dan ibaret değil derken şunu söylemek istiyorum; Bodrum’u Karya bölgesi olarak düşünürseniz. Çünkü Karya uygarlığının başkentidir. Başkent Milas’tan Kral Mavzolos yoluyla Bodrum’a taşınmıştır. Bodrum çevresindeki Karya kentleri ile birlikte önemli bir potansiyele sahiptir. Biz bu potansiyeli şu ana kadar turizme çok fazla açamadık. Maalesef onları bir araya getirip sunamadık. Şimdi Sayın Büyükşehir Belediye Başkanımızın da öncülüğünde Muğla’yı ve Karya bölgesini bir bütün olarak Dünya pazarlarına sunmak istiyoruz. Bodrum sadece yerli pazara hizmet edecek bir destinasyon değil. Biz Bodrum’u Dünya pazarlarına açmak zorundayız. Ama sadece kum, güneş, deniz değil, 3 bin 500 yıllık büyük bir kültürün yansıması olarak. Ekonominin, potansiyelin, yerel kalkınmanın, yansıması olarak Dünya pazarına çıkarmalıyız.”

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ekonomi ile ilgili sözleri alıntılayarak başladığı konuşmasında şu sözlere yer verdi:

“Cumhuriyet’in kurulduğu dönemlerle günümüzü karşılaştırdığımızda güncelliğini koruyan sözler ve direktifler. Ben onun her söylediğini Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak direktif alıyorum. Ekonominin gelişebilmesi, yatırımcının yatırım yapabilmesi için iklimin müsati olması lazım. Hukuk ve adalet ikliminin çok ılımlı olması lazım. Adalet duygusu ve adil olmak, gelecekle ilgili ve hukuktan şüphe etmemek çok önemli. Çünkü işadamları bu hukuk sistemi içerisinde var olmaya ve geleceklerini planlamaya çalışıyorlar. O bakımdan çok önemli. Huzurlu olmalıyız. Huzur ortamı sağlanmalı ve o huzur ortamı içerisinde faaliyet göstermeliyiz. Güven duygusunu en üst seviyeye çıkarmalıyız. Güven ortamı yoksa diğerlerinin hepsi tartışmaya açık hale geliyor.”

Muğla’da turizm stratejik planının yapılması gerektiğini dile getiren Dr. Osman Gürün, “Ben Bodrum’da kaç yatağım var, kaç yatağa ulaşacağım veya hiç yatak yapmayacağım. Bu yatağı turistin kalitesini arttırarak 20 turistten kazanacağımı 1 turistten kazanacak hale getirmem gerekiyor. Bu kadar hoyratça açıyoruz, gak deyince süt, gut deyince et veriyoruz. Her şey dahil diyoruz. Açıyoruz büfeleri. Benim tabirimle ‘Yedir içir kızart gönder’ turizmi yapıyoruz” ifadelerini kullandı. 

Bodrum Kaymakamı Bekir Yılmaz, Türkiye’nin Dünya’nın sayılı devletlerinden biri olduğunu dile getirerek şu sözlere yer verdi:

“Atatürk’ün bize emanet ettiği Cumhuriyet, dünden bugüne gelişerek geldi. Dünyadaki sayılı devletlerden biridir. Elbette daha iyisini yapabilir miyiz, bunlar konuşulacak, istişare edilecektir. Atatürk’ün bize emanet ettiğini Cumhuriyetten bugüne biz toplu iğne üretemeyen bir ülkeden kendi helikopterini, uçağını yapma iddiasına dile getiren bir ülke haline geldik. Elbette daha iyisini yapabilirizin arayışı içinde olacağız. Düşüneceğiz, çalışacağız. Bunu nasıl yaptık? Devletimiz ile birlikte özel sektörümüzle bir araya gelerek yaptık. Bugün de birlik ve beraberliğe çok ihtiyacımız var. Daha iyisini şüphesiz yaparız. Bugün ülkemizin 170 milyar dolar ihracatı var. Endüstri 4.0’da artık Türkiye teknoloji üretme iddiasında.”

Konuşmaların ardından 8. BESİAD İş Zirvesi Piri Reis Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Oral Erdoğan ve Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu’nun katılımıyla gerçekleştirilen ekonomi sohbetleri ile devam etti.