Güneş Myndos Kapı'dan Doğsun!

Bu hafta sizlere elimizdeki değerleri bırakın katma değer yaratılmasını; nasıl günden güne hunharca katledilmesine nasıl tanıklık ettiğimizi yazacağım...

Güneş Myndos Kapı'dan Doğsun!
Myndos Anıt Kapısı

Bu hafta sizlere elimizdeki değerleri bırakın katma değer yaratılmasını; nasıl günden güne hunharca katledilmesine nasıl tanıklık ettiğimizi yazacağım yani Büyük İskender Caddesi üzerinde yer alan Myndos Kapının hazin öyküsünü değineceğim.
    
Myndos Anıt Kapısı, Büyük İskender’in İ.Ö 334 yılında Anadolu’ya giriş yaptığı ve Pers krallığına yapacağı fethin de bir nevi kilidi konumunda bulunan, zapt etmek  için 90 gün boyunca çarpıştığı ve ancak bu uzun sürenin ve büyük kayıpların neticesinde ele geçirebildiği ve trajik zaferden dolayı da kapının adını “Lanetli Kapı” koyduğu anıtsal yapıdır. 

Yapı Karya Satrapı Mausolos tarafından yaptırılmış olup, doğu yönüne baktığı için Myndos ismi verilmiştir. Heybetli yapının ortaya çıktığı tarih İ.Ö 360 olarak kabul görür ki; bu da başka bir deyişle 2.500 yıl öncesine tekabül eder. Peki böylesine bir öneme sahip Myndos kapıyı nasıl değerlendiriyoruz? Maalesef değerlendirmiyoruz, günden güne bitiriyoruz… Ne yazıktır ki; kapının, bundan iki yıl önce yüksek olan kulesinin üzerine çıkmış ve kurtarılmasına bizzat vesile olduğum bir gencimizin intihar girişimini engel olma haberinden ve şeker bayramı öncesi “Kapının Önünü Süpür” gönüllü çevre temizlik aktivitesinden başka basında yer bulduğunu da hatırlamıyorum. geçmiş yıllarda bir telefon firması sponsorluğunda restorasyon çalışmasına girilmiş (restorasyonun ne kadar itinalı yapılıp yapılmadığı, yeterli olup olmadığı tartışılır) sonra da kendi haline terkedilmiştir. Ne acıdır ki, dünyanın en iyi savunulan kapısı, şu anda tarihinin en savunmasız dönemini geçirmektedir.
    
Fazla uzağa gitmeyelim hemen karşımızda duran Kos adasına bir göz atalım; Kos adasında ne yapılıyor? Tıbbın Babası olarak kabul edilen Koslu Hipokrat’ın sağlık okulu olarak kullandığı, bize göre sıradan sayılabilecek bir iki sütundan oluşan Asklepion kalıntısı korumaya alınmış girişi ücretli yapılmış, hem tarihi zenginliğini korunmuş hem de, katma değer yaratılmıştır. Çok büyük öneme ve turistik değere haiz, fakat şu ana kadar ihmal edilip makus kaderine terkedilmiş Myndos kapı ve çevresinde bulunan mozaikleri ve nekropol alanını da kapsayacak şekilde tam koruma ve gelir sağlayacak bir projenin ivedilikle hazırlanması, hayata geçirilmesini temenni ediyorum.

Her daim sevgiyle, maviyle, yeşille esen kalın.