Geliri Eğitim Fonuna Aktarılacak

Bodrum Ticaret Odası’nda hizmete giren Arabuluculuk Bürosu, düzenlenen törenle açıldı. Büro kirasından elde edilecek gelirin, eğitim fonuna aktarılarak öğrencilere burs verileceği ifade edildi. 

Geliri Eğitim Fonuna Aktarılacak

Bodrum Ticaret Odası’nda hizmete giren Arabuluculuk Bürosu, düzenlenen törenle açıldı. Büro kirasından elde edilecek gelirin, eğitim fonuna aktarılarak öğrencilere burs verileceği ifade edildi. 

Bodrum Ticaret Odası’nda düzenlenen törene Bodrum Kaymakamı Bekir Yılmaz, Bodrum Cumhuriyet Başsavcı Vekili Tolga Yamalı, Muğla Barosu Bodrum Temsilcisi Av. Cavidan Karaöz Özyiğit, Bodrum Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Serdar Kocadon ile Meclis Başkanı İlhan Ersan katıldı. 

Törende bir konuşma yapan Kaymakam Bekir Yılmaz, “Arabuluculukta işin özü adaletin, mahkemelerin, yargı camiasının yükünü alması. İlçemizde de böyle bir büronun açılması bizi mutlu ediyor. Bu alanda görev yapan tüm arkadaşlarımıza işlerinde kolaylıklar diliyoruz. Başarılar diliyoruz” dedi. 

Bodrum Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Serdar Kocadon ise “Ortalama bir dava sürecinin 5 yıl olduğu ülkemizde arabuluculuk müessesi gerçekten ciddi bir iş. Odalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, ‘Eğer oda binalarında yer varsa, arabuluculuk bürosu açmanız tüccarlar için iyi olur’ dedi. Biz de bu konuyu baro temsilcimiz Cavidan Hanım ile konuştuk. O da uygun gördü. Arabuluculuk bürosu inşallah Bodrum’a hayırlı olur” diye konuştu. 

GELİR EĞİTİM FONUNA GİDECEK

Arabuluculuk bürosunun saatinin 30 TL’ye kiralanacağını hatırlatarak “Biz yaklaşık 150 öğrenciye burs veriyoruz. Buradan gelecek geliri eğitim fonuna aktaracağız.    Böyle güzel bir işte kullanıyoruz” diye konuştu. 

Arabuluculuk sisteminin avukatlıktan farklı olduğunu dile getiren Muğla Barosu Bodrum Temsilcisi Av. Cavidan Karaöz Özyiğit, arabuluculuk bürosundaki masanın önemine de değinerek şöyle dedi:

“Dolayısıyla toplantı masası ne kadar samimi olur ve tarafları ne kadar birleştirici olursa, insanlar eşit olduklarını anlarlarsa anlaşma daha çabuk sağlanıyor. 2012 yılında bu müessese ilk geldiğinde tabi hepimizin kaygıları vardı ama gelinen noktaya baktığınız zaman, Haziran 2019 itibariyle 527 bin 347 dosyada yüzde 70 oranda arabuluculukla çözülmüş. İhtiyari uyuşmazlıklarda ise başarı yüzde 95. 2019 Ocak ayı itibariyle ticari davalarda arabuluculuk zorunlu oldu. O tarihten bu yana da 19 bin 149 dosyanın 11 bin 82 tanesi, bu da yüzde 57’ye tekabül ediyor, anlaşma ile çözümlendi. Bunlar ciddi rakamlar. Yargı reformunun içerisinde mahkeme temelli aile arabuluculuk kesin sisteme girecek. Bunun yanında tüketici davaları ile ilgili de zorunlu arabuluculuk en kısa zamanda yasal hale gelerek geçecek.”

Özyiğit, Arabuluculuk Bürosu'nun hizmete girmesinde emeği geçenlere de teşekkür etti. 

Bodrum Cumhuriyet Başsavcı Vekili Tolga Yamalı ise yaptığı konuşmada “Arabuluculuk uygulamasında teşkilat olarak memnunuz. Bodrum Adliyesi’nin de fiziki anlamda yetersizliği hepimizin malumuydu. Ticaret Odası bünyesinde böyle bir hizmetin verilmesi bizim için de önemliydi. Biz de adliyemiz adına teşekkür ediyoruz” dedi.