Denizde Yaşam'ın Konuğu Prof. Kuleli Oldu...

Kent Tv ekranlarında, Deniz Ticaret Odası Bodrum Şubesinin destekleriyle yayınlanan “Denizde Yaşam” programının bu haftaki konuğu, Bodrum Denizcilik Yüksek Okulu Müdürü Prof. Dr. Tuncay Kuleli oldu.     

Denizde Yaşam'ın Konuğu Prof. Kuleli Oldu...

Kent Tv ekranlarında, Deniz Ticaret Odası Bodrum Şubesinin destekleriyle yayınlanan “Denizde Yaşam” programının bu haftaki konuğu, Bodrum Denizcilik Yüksek Okulu Müdürü Prof. Dr. Tuncay Kuleli oldu.
    
Gazeteci-Yazar Ayhan Ongun’un hazırlayıp sunduğu, Kent TV ekranlarında canlı olarak yayınlanan programda deniz turizmi, deniz ticareti ve denizcilik sektörüyle ilgili sorunlar ve çözüm önerileri konuşuluyor.
    
Geçtiğimiz günlerde Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Teşkilatı Küresel Sürdürülebilir Turizm Konseyi bünyesinde faaliyet gösteren Green Destination Kurumu Türkiye Partnerliğine seçilen Tuncay Kuleli, bu konudaki gelişmeleri ve Türkiye'ye yansımalarını Denizde Yaşam Programında anlattı. Daha önce Yunanistan’dan bir firmanın yürüttüğü bu göreve getirilen Kuleli, gelişmeleri şöyle anlattı:
    
“Küresel dünyada artık her şey değiştiği gibi üretim ve ekonomik ilişkilerde değişti. Turizm alanına da yansıyan bu değişikliklere ne yazık ki Türkiye olarak gerekli uyumu çok geç yakaladık. Artık birey olarak turistler de turizm şirketleri de tercihlerini belirlerken uluslararası kriterlere önem veriyorlar. Bu nedenle de bağımsız bir kuruluş olarak ortaya çıkan Green Destination Kurumunda değerlendirme çalışmalarında görev yapan 17 partner var. Uzun uğraşlardan sonra şahsım üzerinden Türkiye de bu partnerlerden biri oldu. Bu kurum tüm dünyada turzim destinasyonlarını objektif, bilimsel kriterlere göre derecelendiriyor ve bunu gerek kendi sitelerinde, gerekse diğer sosyal medya mecralarında yayınlıyor. Hazırlanan bu turizm haritalarını yılda yaklaşık 2 milyar kişi inceliyor. Şimdiye kadar bu haritada komşumuz Yunanistan’dan 5-6 ada yer alırken, Türkiye den hiçbir yer yok. Bölgemizde var olan 72 turizm destinasyonları içerisinde Bodrum 68. sırada yer alıyor. Bin 740 kilometre sahil şeridi olan ülkemizin artık bu çalışmaların içerisinde yer alması gerekiyor. Hiç zaman geçirmeden ülkemizdeki turizm işletmeleri ve sahillerden sorumlu yerel yönetimlerle irtibata geçerek, onları bilgilendirecek ve bu olanaktan yararlanmalarını sağlayacağız.”
    
Uluslararası geçerliliği olan ve tanıtımda çok büyük yarar sağlayan bu sertifikalardan almak isteyen turizm işletmeleri yada destinasyonlar adına yerel ya da sivil kuruluşların başvurularını beklediklerini söyleyen Kuleli, mevcut kriterlerden en az yüzde 60 puan alınması gerekirken, Bodrum’un 43 puanda olması kabul edilebilir bir durum değildir, dedi.
    
Bin 500 destinasyondan 300'ünün sertifikalı olduğu gerçeğinden yola çıkarak Türkiye’den birçok yerin bu belge ve ödülleri alacak kapasiteye sahip olduğunu belirten Kuleli, önümüzdeki günlerde Hırvatistan’da gerçekleştirilecek ödül törenine Dünya Turizm Liderleri kategorisinde bin kişinin katılmasının kabul edildiğini, Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras’ı da bu toplantıya davet edeceklerini belirtti.
    
Denizcilik alanında eğitim faaliyetlerine ilişkin de bilgi veren Prof. Dr. Tuncay Kuleli şu konulara değindi.
    
“Bodrum'da şu an Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi'ne bağlı Güzel Sanatlar Fakültesi'nin yanında Denizcilik Meslek Yüksek Okulu var. Şu ana kadar var olan Yat Kaptanlığı programına ek olarak bu yıl Yat İnşaatı Programını da ilave ettik. Asıl amacımız da Bodrum'da bir Yatçılık Fakültesinin kurulmasıdır. Bu eğitim kurumları için arsa tahsisi yapılmış olup, Üniversite, Muğla Valiliği, Bodrum Ticaret Odası ve Bodrum Deniz Ticaret Odasının katkılarıyla çalışmalar sürdürülmektedir” dedi.

Bir soru üzerine de, Bodrum’un kangren haline gelmiş sel taşkınları sorunuyla ilgili kapsamlı bir rapor hazırladıklarını belirten Kuleli, geçmiş dönem belediye yönetiminin pek itibar etmediği bu dosyayı yeni belediye başkanı Ahmet Aras’a sunacaklarını ve her konuda işbirliğine açık ve hazır olduklarını ifade etti.