Böyle mi Olmalıydı?

Böyle mi Olmalıydı?

Turizm sektöründe asıl krizin ayak sesleri gelmeye başladı…

Yıllardan beri bu konuya dikkat çekiyor, her fırsatta yazıp çiziyor, dilimizin döndüğünce seslendiriyoruz ama ne yazık ki ne sektör aktörlerinden ne de karar vericilerden bir hamle bir adım göremiyoruz…

Ağzına mikrofon uzatılan her kes, turizmin patlayacağını, bu yıl 50/60 milyon turistin geleceğini, söylüyor…

Turizm uçtu…

Uçacak…

Hadi bu kadar yabancı turist geleceğine inandık diyelim, buna birde yerli turisti ekleyin ve böylesine bir seyahat operasyonunun Antalya'da max. 6-8 ay, Ege'de 4, Ayvalık'ta 3, Karadeniz'de de 2 aya kadar düşen turizm sezonuna yayılımına nasıl bir yatak kapasitesi ile cevap verilebileceğine akıl yoran var mı?

Yok!

Hadi öyle de böyle de yatırdınız! da, hizmeti nasıl vereceksiniz?

Akıl yoran var mı?

Yok!

Tüm yurtta turizm sezonun bu kadar gerilemiş olması ve bir türlü yükseltilememesinin sonucu çalışan turizm emekçilerinden haberi olan var mı?

O hele hiç yok!

Antalya da ort.6 ay çalışan turizm emekçisi yılın kalan 6 ayı boşta,

Egede, 8 ay,

Ayvalık ta 9 ay,

Karadeniz de 10 ay

Bu gençlerimizin bu sürelerde ne yiyip ne içtiklerini düşünen var mı?

Yok!

Sadece Konaklama sektöründe bu sürelerde çalıştırılan 1,5 milyonu turizm emekçisinin, kışın işsiz kalan 1 milyondan fazlası çareyi başka sektörlere yönelirken,

Her geçen gün gittikçe açılan eğitilmiş eleman bulamama ile karşı karşıya kalan ve her sezon öncesi yeni elemanlar la çalışmak zorunda kalan otellerimizde sürdürülebilir hizmet kalitesini nasıl sağlayabilecekleri konusunda kafa yoran var mı?

O da Yok!

“Yok” ların uzayıp gittiği böyle bir ortamda turizmde “patlamayı!” beklemek gerçekçi midir?

Tabii ki hayır!

Bunun bir sonucu olarak ta Turizm sektöründe yabancı personel istihdamının günden güne arttığını söyleyen ve her sezon sonu askıya alınmaktan şikâyetçi olan ve de sektör değiştirerek turizm mesleğinden koparılan gençlerimizi,

Ve yine aynı nedenlerden dolayı sektörden kopan eğitimli ve de deneyimli Profesyonel Yöneticilerimizi suçlayabilir miyiz?

Tabii ki hayır!

Peki ne olacak?

50/60 milyon turist anons eden turizm aktörlerine sormak lazım,

Çözümünüz nedir? diye.

Aslında bu konunun önemini bilen Kültür ve Turizm Bakanımızın gerçekçi bir projesi var ama yerine oturması en az beş yılı alacağı düşünülürse bu süreyi nasıl sürdürebileceğimiz konusunda ciddi tereddütlerim var.

Öyle ise, hızlı bir çözüm yok mu?

Var tabii…

Bodrum Profesyonel Otel Yöneticileri Derneğinin yıllardan beri Bodrumda, uyguladığı ve büyük başarıya ulaşmış hızlandırılmış mesleki ara eleman eğitimleri ile sektöre yeni sıfır kilometre gençlerimizi kazandırabilecek ve mevcut elemanların otelleri kapansa dahi devlet sektör iş birliği ile sokaklara bırakılmayacakları bir projesi var,

Paydaşları,

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Uygulama alanı bulacak bölgenin Turizmci STK ları ve özellikle kış aylarında kapılarını kapatmak zorunda olan Otelleridir…

Doğru uygulanması ve yaygınlaştırılması durumunda her kış sezonunda 5/10 bin yeni turizm elemanının sektöre kazandırılması ile, öngörülen “İstihdam Projesi” nin, 1 milyon gencin işlerine devamının sağlamak işten bile değil,

BOYD bu önemli projesinin know-how’ unu paylaşmaya hazır.

Yeter ki birileri dinlesin!

Sevgilerimle,