Bodrumlu Zeminde Mermer İstemiyor!

Bodrum Limanı’nda yapılacak düzenleme çalışmalarında yer kaplama malzemesi olarak mermer kullanılacak olması tepkilere neden oluyor. 

Bodrumlu Zeminde Mermer İstemiyor!

Bodrum Limanı’nda yapılacak düzenleme çalışmalarında yer kaplama malzemesi olarak mermer kullanılacak olması tepkilere neden oluyor. 

2009 yılı seçimlerinden sonra Mehmet Kocadon'un ilk döneminde Bodrum çarşısında yapılan düzenlemelerde kullanılan ve o dönemde de yoğun tartışmalara neden olan mermerin çabuk kirlenerek çirkin görüntülere neden olması ve kaygan olması nedeniyle kayıp düşmelere sebep olacağını dile getiren çok sayıda vatandaş, büyük bir maliyeti olan bu tür yatırımlar yapılmadan önce vatandaşların görüşlerine itibar edilmesini istiyor.  

Muğla Büyükşehir Belediyesince Bodrum Limanı’nda yapılacak düzenleme çalışmaları başlıyor. Şantiye alanını kapatmak için Neyzen Tevfik Caddesi kenarına demirler yerleştirildi. Nisan 2020’de tamamlanacağı bildirilen proje, toplam 9 milyon TL’ye mal olacak. 

Düzenlemeler kapsamında yapılacak zemin kaplamasının üzeri tırtıklanmış mermerden yapılacak olması ise tepkilere neden oluyor. İlçede yaşamını sürdüren birçok vatandaş, STK ve siyasi parti temsilcileri, mermerin ıslandığında kayganlaştığını, kayıp düşmelere ve yaralanmalara sebep olacağını dile getiriyor. Anıtlar Kurulu’nun da mermerde ısrar etmediği ve doğal taşları kabul ettiği ifade ediliyor. 

Ekim Ayı Bodrum Belediyesi Meclis Toplantısında da konu gündeme gelmişti. MHP ve Ak Parti grubu tarafından verilen önergede Muğla Büyükşehir Belediyesi'nce Bodrum Limanı’nda yapılacak çalışmalar kapsamında, yüzey kaplamasında mermer kullanılmasının doğru bir tercih olmadığı ve ıslanınca kayganlaşıp kayıp düşmelere sebep olacağı ifade edilerek, konunun belediye meclisinde görüşülmesi ve alternatif doğal taşların kullanılması ile ilgili yeni görüşün Büyükşehir Belediyesi’ne sunulması önerildi. Oyçokluğu ile gündeme alınan önerge daha sonra oybirliği ile kentsel tasarım ve estetik komisyonuna havale edilmişti. 

MERMERDE NEDEN ISRAR EDİLDİĞİNİ ANLAMIYORUM

Konu ile ilgili görüşlerini sorduğumuz Ak Parti İlçe Başkanı Ömer Özmen, konu ile ilgili grup olarak meclis toplantısında önerge verdiklerini hatırlatarak, “Hatta Belediye Başkanı Ahmet Aras, bana andezit taşı olarak karar verdiklerini söyledi. Ama iş kurula gidince Bodrum Belediyesi temsilcisi ile Muğla Büyükşehir temsilcisi mermer olmasına ses çıkarmamışlar. Son gelen bilgi mermer olacağı yönünde. Biz mermer olmasını istemiyoruz çünkü insanlar kayar, düşer. Liman sürekli ıslak bir zemin. Uygun değil. Andezit taşı gayet uygun bir taş. Sonuçta o da bir doğal taş. Ben mermerde neden ısrar edildiğini anlamıyorum. Anıtlar Kurulu’na sunulacak taşın doğal taş olması önemli. Mermerde ısrar edilmesi düşündürücü” şeklinde konuştu. 

MERMERİN YÜZEYİNİ TIRTIKLI YAPSALAR DA BİR İŞE YARAMIYOR

Gazeteci ve Çarşı Mahallesi esnaflarından Zeki Özkeskin ise Büyükşehir Belediyesi’ne limanda yapacakları düzenleme çalışmalarından dolayı teşekkür ederek başladığı sözlerine şöyle devam etti:

“Ancak yüzeyde yapılması düşünülen mermer için hiç iyi düşünmüyoruz. Çünkü orası tüm Bodrum’un tüm yaz ve kış boyunca yürüyüş yaptığı bir yer. Tatlı telaşların yaşandığı bir yer. Burada ıslaklık olduğu zaman insanlar kayacaklar. Mermerde kayınca ne olacak, kalçasını kıracak, kolunu kıracak, buradaki güzel günleri, tatili zehre dönecek. Bu nedenle mermerin burada uygun olmadığını düşünüyorum. Bodrum’a 2003 yılında imar planı yapıldığında Belediye Başkanı Tuğrul Acar tarafından limana andezit taşı döşenmişti. Andezit taşın bu bölgeye uyum sağladığını gördük. Kaydırmadığını gördük, sertleştiğini gördük. Buranın yöresel taşı olmadığını söylüyorlar ancak burada andezit taşının çıktığını duyuyoruz. O nedenle biz andezit taşı olmasını istiyoruz. Belediyenin çok parası varsa yüzeyi tırtıklandırılmış granit yaptırılabilir. Mermerin yüzeyini tırtıklı yapsalar da bir işe yaramıyor. Bunun örneği zaten Bodrum merkezdeki küçük bir rampada var. Orasını daha önce kayıyor diye tırtıklı yaptılar. Ama çok kısa sürede yine düzleşti. İnsanlar yine oradan kayıp düşüyor. Yani birileri insanların düşmesini neden bu kadar çok istiyor? Böyle mi sormak lazım. Yoksa bu mermerin altında başka bir şey mi var? neden acaba?”

ANDEZİT OLSUN İSTİYORUZ

Zeki Özkeskin, Muğla’dan edindikleri farklı bilgiler de olduğuna işaret ederek sözlerini şöyle tamamladı:

“Bu arada burada mermer olmaması, andezit olması için bir çalışma yapıldığını, meclis gündemine geldiğini, siyasi partilerin ve sivil toplum örgütlerinin andezit olmasını istediklerini mesleğimiz icabı biliyoruz. Ancak Muğla’daki kurul üyelerinin içerisinde aldığımız haberlere göre de karışık bilgiler var. Bazıları ‘Kurul mermer istedi’ diyor, bazıları Büyükşehir’in istediğini söylüyor. Bazıları da ‘Mermerle ilgili başka fikirler var’ diyor. Burada doğru hangisi, onun ortaya çıkmasını istiyoruz ama sonuçta yine andezit olsun istiyoruz.”

Yine Çarşı esnaflarından Mahmut Özkartal da düşüncelerini “Bence mermer hiç uygun değil. Çünkü yerli halk ve gelen turistler kayıp düşer. Bence mermer olması çok sakıncalı. Daha uygun bir taş bulmalarını yetkililerden rica ediyoruz” sözleriyle ifade etti.

Bodrum Denizciler Derneği Başkanı Erol Erdoğan ise “Geçen Eylül ayında yapılan liman toplantısında biz konuyu gündeme getirdik. Mermerin sakıncalarını dile getirdik. Galiba ihalesi yapılmış ama mermer olması sakıncalı” şeklinde konuştu.