Bodrum'da Uyuşturucu Semineri

Bodrum’da Dünya Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığı ile Mücadele Günü kapsamında seminer gerçekleştirildi. 

Bodrum'da Uyuşturucu Semineri

Bodrum’da Dünya Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığı ile Mücadele Günü kapsamında seminer gerçekleştirildi. 

“Yanındayım Derneği” tarafından Bodrum Ticaret Odası (BODTO) Toplantı Salonu’nda organize edilen seminere Bodrum Kaymakamı Bekir Yılmaz, Ak Parti Bodrum İlçe Başkanı Ömer Özmen, İlçe Milli Eğitim Müdürü Emin Geçin, İlçe Sağlık Müdürü Dr. Nuray Oral ile çeşitli meslek gruplarından vatandaşlar katıldı. 

Saygı duruşunda bulunulup İstiklal Marşının okunmasıyla başlayan seminerde konuşan Kaymakam Bekir Yılmaz, şunları dile getirdi:

“Biz ilçemizde bağımlılıkla mücadelede elimizden geleni yapıyoruz. Bu bizim hem toplumsal görevimiz, hem de sorumluluğumuz. İçişleri Bakanlığımız da özellikle bu yıl bu konuda gerçekten ciddi çalışmalar yaptı. Biz de çalıştaylar yaptık. Tabi kamu görevlileri olarak bu çalışmaları yürütürken bir eksikliğimiz vardı; bu konuda bir sivil toplum kuruluşu yoktu. Şükürler olsun Yanındayım Derneği ile de bu eksikliğimiz kapatıldı. Onlara da teşekkür ediyorum, kendilerini takdir ediyorum. Bağımlılıkla mücadelede ellerinden geleni yapmaya çalışıyorlar. Bugün de böyle bir etkinlikteyiz.”

Ardından kürsüye gelen Yanındayım Derneği Başkanı Buse Tekgül Gümüş, Dünya Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığı ile Mücadele Günü dolayısıyla Bodrum’da ilk defa bir seminer verildiğinin bilgisini vererek şöyle konuştu;

“Biz Bodrum’da bu başlıkla seminer düzenlemekten dolayı onur duyuyoruz. Yanındayım Derneği’nden kısaca bahsedecek olursak derneğimiz 1 Aralık 2018’den itibaren çalışmalarına başlamıştır. Uyuşturucu, pedofili ve cinsel suçlar olarak 3 ayrı başlığımız var. Dernek olarak uyuşturucu alanında öncelikli amacımız çocuklarımızın ve gençlerimizin uyuşturucuya bulaşmasına engel olabilmek. Yani sorun ortaya çıkmadan önlemler alabilmek. Bunun için okulda öğretmenlerle, derneklerle, kulüplerle, anne babalarla bir araya geliyoruz, çeşitli projeler üretiyoruz.  Bunların dışında Dünyada ve Türkiye’de alternatif tedavi yöntemlerinin neler olduğunu araştırıyoruz. Aynı zamanda uyuşturucu madde ticareti ile ilgili edindiğimiz her bilgiyi doğrudan ya da dolaylı olarak yetkili birimlere iletiyoruz.”

Gümüş’ün konuşması sonrası Emniyet Genel Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı tarafından düzenlenen kısa film yarışmasında birinci olan “İki Ekmek” adlı kısa film izlendi. 

Ardından kürsüye gelen Bodrum Adliyesi’nde görevli Cumhuriyet Savcısı Hasan Boran Bozdoğan, uyuşturucu madde kullanımı ve kaçakçılığı ile ilgili hukuki süreçler ve cezai yaptırımlar ilgili bir sunum yaptı. Bozdoğan, 2018 ve 2019 yıllarında ilçedeki uyuşturucu madde kullanma ve bulundurma suçları ile ilgili rakamsal bilgiler verdi. 

İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı tarafından hazırlatılan ve Türkiye’yi dolaşarak halkı uyuşturucu madde kullanımı hakkında bilinçlendiren NARKOTIR’ın tanıtım filminin izlenmesiyle devam eden programda, Derneğin Başkan Yardımcısı Sedef Nazan Develi, uyuşturucu madde kaçakçılığı ile ilgili bir sunum yaptı. Konu ile ilgili Türkiye ve Dünya’dan sayısal verileri katılımcılarla paylaşan Develi, uyuşturucu maddenin zararları ile ilgili de bilgiler aktardı. 

Etkinlik, Dernek Başkanı Buse Tekgül Gümüş’ün konuşması ile sona erdi. Emniyet Genel Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı 2017 Türkiye Uyuşturucu Raporu ile ilgili konuşan Gümüş, şu ifadelere yer verdi: 

“Ülkemizde uyuşturucu (başta eroin olmak üzere) kaçakçılığı yapan suç grupları genellikle İran, Afganistan ve İran'a sınırı olan illerimizde yaşayan vatandaşlar ile Avrupa ülkeleri vatandaşlarından oluşmaktadır. Söz konusu suç grupları organizasyonun deşifresini engellemek amacıyla aynı aileden ya da akrabalık ilişkileri ile birbirlerine bağlanmış şahıslardan teşekkül etmektedir. “Türkiye eroinin Avrupa’ya sevkiyatında transit ülke ve Avrupa’da üretilen sentetik uyuşturucular bakımından da hedef ülke durumundadır. PKK/KCK terör örgütü bu iki kaçakçılıkta da aktif rol oynamaktadır. Bunun haricinde PKK/KCK terör örgütü Kuzey Irakta’ki kamplarda kurduğu imalathanelerde eroin imal etmekte ve ticaretinde aktif olarak rol almaktadır. Örgüt bununla yetinmeyerek Doğu Anadolu Bölgesindeki vatandaşları kenevir ekimi için zorlamakta ve ulusal/uluslararası suç örgütlerinden vergi adı altında topladığı paralarla terör eylemlerini finanse etmektedir. PKK/KCK terör örgütü birçok farklı suç türünden gelir elde etmekte ve yalnızca uyuşturucu kaçakçılığından yılda 1,5 Milyar Dolar gelir sağlamaktadır. Bu gelir örgüt elemanlarının barınma ve silahlandırılmaları için kullanılmaktadır.”

Seminer, yaklaşık bir buçuk saat sürdü.