Bodrum Kilimleri Sergileniyor...

Bodrum’a özgü motiflerle dokunan, bazıları 200 yıllık el emeği göz nuru kilimler, Bodrum Ticaret Odası’nda (BODTO) sergileniyor. 

Bodrum Kilimleri Sergileniyor...
El emeği göz nuru Bodrum kilimleri, Bodrum Ticaret Odası’nda (BODTO) sergileniyor

Bodrum’a özgü motiflerle dokunan el emeği göz nuru kilimler, Bodrum Ticaret Odası’nda (BODTO) sergileniyor. 

BODTO ve Karaova Tanıtma ve Dayanışma Derneği (KARAOVA-DER) işbirliği ile organize edilen “Bodrum Kilimleri Sergisi” BODTO Sergi Salonu’nda açıldı. Açılışa aralarında Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras’ın da olduğu kilimlere ilgi duyan çok sayıda kişi katıldı. 

En eskisi 1800’lerin sonunda dokunan 26 kilim, kokteylle açılışı yapılan sergide Bodrumluların beğenisine sunuldu. Sergide ayrıca kilim dokumada kullanılan malzemeler de sergilendi. Her kilimle ilgili detaylı bilgilerin de bulunduğu sergiyi gezenler kilimleri yakından inceledi. 

Sergiyi organize eden Etrim Halıcılık sahibi ve Karaova Derneği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Engin Başol, Kent Haber’e yaptığı açıklamada şu bilgileri paylaştı:

“Bu sergide bize ait olanlar da var, köylülerden topladıklarımız da var. 4 tane de kilim dokumacılığında kullanılan kirkit, çıkrık, kirman ve tarağımız var. Bodrum kilimleri artık maalesef üretilmiyor. Dünyanın her yerinde en büyük problem haline gelen el dokumacılığı ve elle yapılan ürünlerin azalması bizim ülkemizde de ciddi yer tutuyor. Bodrum kilimleri Bodrum merkezde, Yalıkavak Geriş’te dokunan ve Bodrum’a ait tek el dokuma kilimdir. Biz bunu kültürel olarak, etnik bir değer olarak çok önemsiyoruz. Ama maalesef dokuma bitme noktasına geldi.”

Engin Başol, sergiyi açmaktaki amaçlarından da bahsederek konuşmasını şu sözlerle sürdürdü:

“Bizim bu sergiyi açmaktaki amacımız farkındalık oluşturmak, eğer mümkünse coğrafi işaretini alabilmek ve daha sonra Bodrum kilimleri atölyelerini bölgemizde çoğaltabilmek. Bu kilimlerin üzerindeki figürler Bodrum’a özgü figürler; parmaklı, aynalı, turnalı. Bu modeller daha çok bizim geleneklerimizde, hayatımızda, yaşadığımız bir takım olayların yansıması. Dolayısıyla bu kilimi gören bir halı uzmanı, kilimin Bodrum’a ait olduğunu anlayabilir ve bu kilimin Bodrum’un önemli bir değeri olduğunu bize söyleyebilir.”

Sergiye katılan Başkan Aras da sergi alanında kurulan kilim tezgahında kilim dokudu. Sergideki kilimleri yakında inceleyen Aras, yaptığı konuşmada “Evet Bodrum kozmopolittir, bir metropol haline gelmiştir. Ancak Bodrum’u koruyacak olan yerel değerlerine ve kültürüne sahip çıkmaktır. Gelen insanların da  Bodrum’un kültürüne, doğasına, denizine, mimarisine asimile olmasının sağlanmasıdır. Yani hiç kimse Bodrum’a gelip de kendi kültürünü dayatmasın. Bodrum’un kültürü kendine değil Dünyaya yeter. Biz bu kilimleri naftalin kokuları arasında görürdük. Çünkü annelerimiz bunlara çocuğu gibi sahip çıkardı. Ben 2 kere evlendim. İkisinde de annemin hediyesi bir taban halısıdır. Ben de onlara gözüm gibi bakarım” şeklinde konuştu. 

Bodrum kilimleri sergisi 26 Temmuz’a kadar 09.00 – 17.00 saatleri arasında danışmaya bilgi verilerek görülebilir.