Bilirkişi Heyetinden Sanayi İçin Olumsuz Rapor!

Torba Kavşağı’nda yapılması planlanan Küçük Sanayi Sitesi ile ilgili açılan dava kapsamında bölgede inceleme yapan bilirkişi heyeti, sanayi sitesi için olumsuz rapor verdi. 

Bilirkişi Heyetinden Sanayi İçin Olumsuz Rapor!

Torba Kavşağı’nda yapılması planlanan Küçük Sanayi Sitesi ile ilgili açılan dava kapsamında bölgede inceleme yapan bilirkişi heyeti, bölge için yapılan İmar Planının şehircilik ilkelerine, planlama esaslarına ve kamu yararına uygun olmadığı gerekçeleriyle, sanayi sitesi için olumsuz rapor verdi. 

Torba Mahallesi’nde kış aylarında ilk kepçenin vurulduğu Küçük Sanayi Sitesi ile ilgili çeşitli STK’lar ve vatandaşlardan tepki gelmişti. Bölgedeki zeytin ağaçlarının söküldüğü iddialarının da gündeme geldiği sanayi sitesinin yapımının iptali için Torba Güzelleştirme Derneği bir dava açtı. 

Mahkeme süreci devam ederken bahse konu yerde inceleme yapılması için bilirkişi heyeti atandı. Şehir Plancıları Prof. Dr. İpek Özbek Sönmez ve Dr. Sema Doğan ile Harita ve Kadastro Mühendisi Seher Arzu Sezer’den oluşan heyet incelemelerini tamamladıktan sonra raporu hazırlayıp mahkemeye sundular. Raporda bölgede yapılması planlanan sanayi sitesi ile ilgili olumsuz görüş bildirildi. 

Torba Güzelleştirme Derneği Başkanı Sencer Kayguzuzer, raporun kendileri açısından oldukça sevindirici olduğunu ifade ederek şunları dile getirdi:

“Biz Muğla İdare Mahkemesinde sanayi sitesi için yürütmeyi durdurma davası açmıştık. Avukatımız da Erdal Şaşırmaz. Muğla Büyükşehir Belediyesi ve Bodrum Belediyesi’ni dava ettik. Plan notlarının uygun olmadığını ifade ettik. Bunun üzerine Muğla İdare Mahkemesi bilirkişi atadı. Bu bilirkişiler geldiler. Küçük Sanayi Sitesi’ni yerinde tetkiklerde bulundular, bizleri dinlediler. Sonunda İdare Mahkemesi bu bilirkişi raporu üzerinden bir karar verecek. Biz buranın Küçük Sanayi Sitesi olarak yapılmasının iptal edilmesini istedik. Hiçbir şekilde uygun değil demiştik. Yani yeri müsait değil, arazi müsait değil, topografisi müsait değil, yolu yok, konutların içinde.”

Bodrum’daki sanayi sitenin Torba’ya yapılması planlanan sanayiye taşınması konusunda da iddialarda bulunan Kaygusuzer, “Bodrum’daki sanayi sitesi kalkacak da buraya yeni bir sanayi sitesi yapılacak gibi bir yalanın üzerine kurulmuş bir şey. Aslında öyle bir şey olmayacak. Zaten oradan bir kişi buraya üye değil ki. Bodrum Sanayi Sitesi’nin içerisindeki yerler oradakilerin tapulu malı. Siz anca kamulaştırma yoluyla oradan çıkartıp yer değiştirebilirsin. Onun da büyük maliyeti var tabi ki. Belediye onun altından kalkamaz” dedi. 

Öte yandan bilirkişi raporunun sonuç kısmında şu ifadelere yer verildi:

"• Dava konusu 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı Değişikliğinin üst ölçekli planlar olan 1/100.000 ölçekli Aydın-Muğla-Denizli Planlama Bölgesi Çevre Düzeni Planı ve 1/25000 ölçekli Muğla İli Nazım İmar Planı Revizyonuna uyumlu olması nedeniyle planların kademeli birliktelik ilkesine uygun olmasına rağmen, Bodrum Belediye Meclisince onaylanan 1/1000 ölçekli Uygulama imar Planı'nın üst ölçekli olanlara uyumlu olmaması nedeniyle planlar arası kademeli birliktelik ilkesinin sağlanmadığı kanaatine varılmıştır. 

• Dava konusu parsellerin bulunduğu çevre topografik özellikleri itibariyle değerlendirildiğinde, Özellikle güney kesimde yer alan yol ve ticaret alanı olarak belirlenen kesimin eğim derecesinin %20-%40 arasında olması nedeniyle bu kesimde Ticaret kullanımının topografik olarak uygun bir yer seçim kararını teşkil etmiyor olması, 

• Dava konusu imar planlarında, uygulama aşamasında son derece önem taşıyan jeolojik etüdler doğrultusunda belirlenen "önlemli alanlar”a ilişkin plan hükümlerine yer verilmemiş olması, 

• Mer'i imar planlarında "Zeytinlik" vasfı taşıyan alanlara ilişkin gerekçesiz olarak konum değişikliği yapılmış olunması,

• Küçük Sanayi Sitelerinde planlanması gereken sosyal ve teknik alt yapı alanlarının dava konusu olanlarda belirlenmemesi nedeniyle gerekli olan sosyal ve teknik donatı alanlarının sağlanmamış olması, 

• Ulaşım sistemi açısından sanayi alanına servis sağlayacak yeterli ulaşım olanağının bulunmaması ve bu konuda gerekli trafik etütleriin yapılmamış olunması, 

• Plan ile öngörülen ulaşım sistemi sonucunda meydana gelecek trafik yoğunluğunun yörenin turizm karakterine ve doğal çevre özelliklerine uyarlık sağlamıyor olması, nedenleriyle; dava konusu Muğla İli, Bodrum İlçesi, Torba Mahallesinde bulunan tapuda 153 ada. 55 (eski 26), 27,28,29,30,31,33.34 ve 35 parsel sayılı taşınmazların Küçük Sanayi Alanı olarak planlanmasına ilişkin Muğla Büyükşehir Belediye Meclisinin 12.04.2018 tarih ve 110 sayılı ve Muğla Büyükşehir Belediye Meclisi'nin 10.05.2018 tarih ve 140 sayılı (anılan parsel değişikliği onaylanan 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı Değişikliğinin ve Bodrum Belediye Meclisi'nin 07.12.2011 tarih, 2011/122 sayılı ve 07.02.2012 tarih, 2012/29 sayılı kararları ile onanan 1/1000 ölçekli Torba ilave Uygulama İmar Planının şehircilik ilkelerine, planlama esaslarına ve kamu yararına uygun olmadığı kanaatine varılmıştır."