AB İklim Diplomasisi Haftası Sürüyor!

Avrupa Birliği tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de "Sahil Temizleme Etkinlikleri" gerçekleştiriyor. Etkinlikler serisinin yarınki (Cuma) durağı Bodrum olacak.

AB İklim Diplomasisi Haftası Sürüyor!

Avrupa Birliği tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de "Sahil Temizleme Etkinlikleri" gerçekleştiriyor. Etkinlikler serisinin yarınki (Cuma) durağı Bodrum olacak.

Sahil Temizleme etkinliklerine AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Christian Berger, AB Üyesi Devletlerin Büyükelçileri, Yerel Yöneticiler, İklim Aktivistleri ve 2019 İyi Niyet Elçimiz Berrak Tüzünataç katılıyor.

Bu yıl, AB’nin Sahil Temizliği Kampanyası ile birlikte düzenlenen İklim Diplomasisi Haftası, 1 Ekim'de İstanbul’da düzenlenen Sivil Toplum İklim Eylem Yuvarlak Masa Toplantısı’yla başladı. Toplantının açılış konuşmasını AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Christian Berger yaptı. 2 Ekim’de İstanbul Kilyos'ta yapılacak sahil temizliği etkinliklerine Büyükelçi Christian Berger ve İyi Niyet Elçisi Berrak Tüzünataç da katıldı.

Etkinliklerin Bodrum ayağı ise 4 Ekim Cuma günü Kumbahçe Sahilinde gerçekleştirilecek. Sahil temizleme etkinliğine aralarında AB Türkiye Delegasyonu Başkan Yardımcısı Eleftheria Pertzinidou, Bodrum Belediyesi temsilcileri ve öğrencilerin de bulunacağı geniş bir katılımın olması bekleniyor. Kumbahçe plajı'nda saat 14:00'de başlayacak etkinliğin yaklaşık 2 saat sürmesi bekleniyor.

AB'NİN İKLİM POLİTİKALARI...

İklim eylemi AB’nin öncelikli politika alanları arasında yer alıyor. Bu nedenle AB, Paris İklim Anlaşması gerekleri doğrultusunda Avrupa’yı iklime zararsız bir ekonomiye dönüştürmek amacıyla bir dizi iddialı iklim eylem politikası belirledi.

20 Eylül 2019’da dünyanın dört bir yanında düzenlenen küresel iklim grevleri, iklim değişikliği konusunun aciliyet arz eden bir gerçeklik olarak her geçen gün toplumlarımız nezdinde daha fazla farkındalık ve endişe yarattığını gösteriyor. Şayet hemen şimdi gereken adımları atamazsak gençlerin, çocuklarımızın ve torunlarımızın geleceği, bu durumdan giderek daha fazla etkilenecek.  

İklim eylemi konusunda en kapsamlı ve iddialı hukuki çerçeveye sahip olan AB, iklim eylemini Avrupa'da ve küresel ölçekte savunma kararlılığını her fırsatta dile getiriyor. AB'nin yaklaşımı, iklim konusundaki çabaların yalnızca ana hedeflerle sınırlı kalmayarak verilen sözlerin yerine getirilmesi ve ihtiyaçların dikkate alınmasını kapsıyor. AB bu iddiasını uygulamaya geçirerek, 1990 ve 2017 yılları arasında sera gazı emisyonlarını %23 azaltırken, ekonomisini ise %58 büyütmeyi başardı.    

Avrupa Birliği İklim Diplomasi Haftası, iklim eylemine olan acil ve kapsamlı ihtiyacın yanı sıra Paris İklim Anlaşması'nın uygulanmasına yönelik yaklaşımını vurgulamak amacıyla 2016 yılından bu yana Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu tarafından düzenleniyor.  

Deniz çöpü de tüm okyanusları etkileyen küresel bir sorun. Her yıl okyanuslarda biriken milyonlarca ton çöp, çevre, ekonomi, sağlık ve estetik bakımdan sorunlar doğuruyor. Dünya genelinde deniz çöpünün %85'inin plastik atıklardan oluştuğu bilinen bir gerçek. Deniz çöpüyle mücadele de AB'nin gündeminde öncelikli sırada yer alıyor. 

2017'den bu yana dünyanın dört bir yanındaki AB temsilcilikleri, okyanusların karşı karşıya bulunduğu en büyük tehdit olan deniz çöpüne ilişkin farkındalık yaratmak üzere sahil temizleme etkinlikleri düzenliyor. AB Türkiye Delegasyonu da bu çabaya bu yıl İstanbul Kilyos, Bodrum ve Ankara Mogan Gölü'nde 2, 4 ve 7 Ekim tarihlerinde düzenlenecek sahil temizleme aktiviteleriyle katılıyor.

Avrupa Birliği ilgili kurumlarla işbirliği içerisinde Türkiye'nin iklim eylemi, biyo-çeşitlilik ve denizlerin korunması politikalarının güçlendirilmesini amaçlayan projelere destek veriyor. Ulaştırma, enerji, sanayi ve tarım sektörlerine iklim eylemi ve çevrenin korunmasını dahil eden sektörel projelere destek verilmek suretiyle çevre ve iklim politikalarında tanımlanan stratejik hedeflere ulaşılması ve bunların hayata geçirilmesini amaçlanıyor.